De Schuit jubileert: 50 jaar en nog zo fris als een dartel hertje

D

De Schuit bestaat 50 jaar en dat wordt groots gevierd. Vorige week was er al een reünie voor oudgedienden en dit weekend wordt er een tof tweedaags indoorfestival georganiseerd met een aantal nationale acts. (zie programma elders in de krant) Hoewel het jongerencentrum dit jaar een respectabele leeftijd bereikt huppelt ze nog als een jonge hinde. De Schuit anno 2018 weet de jeugd te boeien en te prikkelen en het lukt ze al een halve eeuw om geruchtmakend en actueel te zijn in een steeds veranderende maatschappij. In een poging om de succesformule van de Schuit te doorgronden sprak ik met vier vrijwilligers van de Schuit.

In de hoek van het podium zitten Huib-Jan Slings (stichtingsvoorzitter), Derk-Jan van Duijn (programmeur), Jaap Zwaan  (Penningmeester) en Joshua van der Zeijden (programmeur) ontspannen op een bankstel. Vier bevlogen vrijwilligers die alle vier zijn besmet met een flinke dosis liefde voor de Schuit. Hun leeftijd varieert van 23 tot 40 en dat is meteen een belangrijk aspect van de succesformule. ‘Ons motto is voor en door jongeren’, vertelt Huib-Jan. ‘Jongeren moeten hier een kans krijgen om zichzelf te ontplooien. Je moet ze de grenzen een beetje laten opzoeken maar ook verantwoordelijkheden geven. Laat ze maar een avond organiseren en tegen van alles aanlopen, daar leer je van.’

Ruimte voor jongeren

Het bestuur is zich bewust van haar rol als jongerencentrum. Jongeren krijgen er de ruimte maar ook beginnende lokale bands krijgen er een kans. Derk-Jan: “Als we een band boeken dan proberen we er vaak een lokaal voorprogramma bij te krijgen. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten. Je biedt een lokale act een kans om op zo’n podium spelen en de muzikanten nemen bekenden en familie en vrienden mee naar de Schuit’. Joshua vult aan: ‘Lokale bands kosten niet zoveel omdat ze het juist leuk vinden om met zo’n grotere act te spelen, dat vinden ze al heel tof’.

Dat vinden we belangrijk, de Schuit als een soort cultuurcentrum.

Het programmeren van opkomende bands in het alternatieve circuit heeft de Schuit in de loop der jaren tot kunst verheven. ‘Ik denk dat het DNA van de Schuit al zeker de laatste 25 jaar redelijk alternatief is en gericht op bandjes en cultuur’, zegt Huib-Jan. ‘Dat vinden we belangrijk om neer te zetten in Katwijk, de Schuit als een soort cultuurcentrum.’ Grote namen van nu zoals Racoon, de Heideroosjes, Within Temptation, De Likt, Chef Special en Najib Amhali stonden in hun prille bestaan allemaal op het Schuitpodium en vandaag de dag weet men nog altijd opkomende bands te strikken, getuige ook het programma voor komend weekend.

Ervaringen omdraaien

De truc om dergelijke bands te strikken is behalve een scherp oog voor talent ook een goede organisatie. Joshua boekt en begeleidt zelf regelmatig bands en weet uit ervaring dat het niet overal even soepel gaat. ‘Ik speel zelf in een band en je komt vaak op plekken waar je aan je lot wordt overgelaten. Je moet vragen waar je de spullen moet neerzetten, wat er geregeld is met het eten en drinken en hoe laat je speelt. Als ik een band regel voor de Schuit dan vind ik het mooi om die ervaringen om te draaien.’ Jaap voegt toe dat de organisatie best professioneel is: ‘Dat is waarom het op de voorgrond zo goed loopt. Op de achtergrond weet iedereen naar wie hij toe moet voor vragen en iedereen weet goed wat zijn taak is.’

Zo vervult de Schuit al 50 jaar een actieve rol in de Katwijkse jeugdcultuur en als het aan de vier vrijwilligers ligt mag daar nog wel een schepje bovenop. De ambities reiken verder en het vuur is nog lang niet gedoofd. Maar nu eerst: feest!

Foto’s van het jubileum vind hier.

Geef een reactie

Geef een reactie

Categorieën

Blogstatistieken