Cultuur Geschiedenis

Dutch engineering met hout en gietijzer

Aanstaande zaterdag is het Open Monumentendag! Korenmolen de Gerechtigheid (1740) is één van die monumenten waar je ogen te kort komt en het liefst nog een keertje terug zou komen. Dat is niet voor niets, want molenaar jack Bouma en zijn vrouw Carita Wikman doen er alles aan om het de bezoeker naar de zin te maken.

Bouma, molenbouwer van beroep en beheerder van de molen is van jongs af aan al geïnteresseerd in onze lokale geschiedenis. Als zoon van een molenaar groeide hij op in een woonboot achter de Wilbert. Met Huijs ’t Sant en het tolhuisje als ‘achtertuin’ raakte hij al jong gefascineerd over de verhalen die zich rondom de oude molen van zijn vader hadden afgespeeld.

In de loop der jaren heeft hij een enorme kennis vergaard over de geschiedenis van ons dorp en haar omgeving. Hij groef letterlijk en figuurlijk in het verleden van ons dorp en veel van zijn vondsten liggen tentoongesteld in de oude molen. Neem ook eens de tijd om zijn schilderingen te bewonderen.

Zijn meesterwerk is een meterslang beschilderd molendoek met de naam ‘500.000 jaar klimaat, mens en dier’, een prachtige en leerzame tijdlijn die de lokale geschiedenis vertelt aan de hand van een klimaatlijn die terug gaat tot in de ijstijd en kleine schilderingen die iets vertellen over de periode.

Beneden staat Carita klaar met een kopje koffie of thee en een lekkere versnapering. Uiteraard is alles zelf gemaakt en dus extra lekker, en natuurlijk is er voor de kinderen ook iets lekkers. (Een kleine vergoeding wordt op prijs gesteld en de opbrengst gaat naar het goede doel)

En dan is er nog de molen zelf. Een technisch wonder met indrukwekkende mechanieken, enorme houten assen, krakende tandwielen en het zoevende geluid van de lange wieken in de wind. Klim de houten ladders op en maak kennis met de befaamde ‘Dutch engineering’ van eeuwen geleden.

De huidige molen werd gebouwd in 1740 en kent ook talloze prachtige verhalen. Vraag Bouma maar eens naar het spookverhaal van de katten en de klapperman, of toen de brandweer voor niets uitrukte omdat… vraag dat maar aan de molenaar!

1 reactie

  • Beste heer Bouma en echtgenote,
    dank voor uw spannende verslag van uw naspeuringen op het oude kasteelterrein van Het Sand. Ik ben als Romeins archeoloog altijd geinteresseerd in historie en het verhaal achter de voorwerpen… Graag komen wij eens een kijkje nemen in uw prachtige molen en de verzameling en een frisse speurneus halen aan “het Brittenburgse strand…. PS : natuurlijk is het tuinbeeld in de “schooltuin” niet van “Neptunes” – ik zou zeggen: dat is nep-nieuws – maar van de stroomgod, uw rivier de Rijn. Bij ons in Amsterdam is in Park Frankendaal een goed vergelijkbaar tuinbeeld; veel lusthoven zullen ongetwijfeld met zo’n waterbeeld zijn opgesierd !
    Intussen, succes met uw werk in uw molen en museum, Hugo Helmer en Marcel Reijs

Geef een reactie