Cultuur

Kunstwerk molenaar prominent in de Roskam

De Roskam in Katwijk aan den Rijn is een kunstwerk rijker. In de gang prijkt sinds kort een meterslange schildering van de Katwijk Binse molenaar Jack Bouma. Een replica, want het origineel blijft in de molen hangen.

Drie jaar lang werkte molenaar Jack Bouma aan zijn kunstwerk ‘500.000 jaar klimaat, mens en dier’. Een oud molendoek van 6 meter lang diende als ondergrond voor een schilderij dat vertelt over het leven in onze regio vanaf de ijstijd tot aan vandaag. Dwars door het schilderij loopt een lange rode lijn die de klimaatschommelingen weergeeft tijdens de verschillende periodes van de menselijke geschiedenis.

Talloze kleine schilderingen langs deze klimaatlijn vertellen het verhaal van het leven in onze regio, met soms een sprongetje daarbuiten. We zien de eerste bewoners jagen op prehistorische beesten en maken kennis met allerlei dieren die hier in de regio leefden. Diverse leefwijzen passeren de revue al naar gelang de tijd vordert en de afgebeelde archeologische vondsten leren over oude culturen die de Rijndelta bevolkten. En hoe zag Doggerland er eigenlijk uit, het land op de bodem van Noordzee? Het geheel vormt een leerzaam en plezierig zoekplaatje voor iedereen die meer wil weten of onze geschiedenis.

Bouma stopte al zijn kennis en passie in dat ene schilderij. De molenaar wil de kijker met het doek uitdagen om meer te weten te komen over onze geschiedenis en zich af te vragen waar we vandaan komen en wie we zijn. Daarnaast wil hij met het kunstwerk een boodschap meegeven: laten we zuinig en verantwoordelijk omspringen met onze aarde. Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom in de gezellige herberg De Roskam!

Een trotse molenaar en een trotse uitbater.

Geef een reactie