Geschiedenis

Ingekleurd – De Badstraat in 1913

(gebruik een tablet, laptop of pc om de foto goed te kunnen te bekijken)

De Badstraat in 1913. Het geluid van karren en klompen op de keien. De geur van geteerde schuttingen. Een fotograaf besluit om de levendige straat op de kiek te zetten. Met zijn statief en fotocamera is hij een opvallende verschijning die de nieuwsgierigheid wekt van de dorpsbewoners. Wie goed kijkt kan veel leren over het dagelijkse leven meer dan 100 jaar geleden.

De foto is ingekleurd en geretoucheerd met Photoshop en nabewerkt in Lightroom. Omdat er veel werk in zit is de afbeelding in een lage resolutie en voorzien van verschillende watermerken. Gebruik de schuif om het verschil te zien tussen de originele en de ingekleurde foto. 

Het inkleuren van oude foto’s is, zeker als ze heel gedetailleerd zijn, een nauwkeurig en tijdrovend werkje. Het aardige eraan is dat de foto’s als het ware tot leven worden gewekt en geen enkel detail aan het oog ontsnapt. Dat maakt het leuk en leerzaam. Heb je bijvoorbeeld die stenen uil al gezien, die op de nok van het huis aan het eind van de straat uitkijkt over de Voorstraat? Klik op de de cirkels op de foto om te ontdekken wat er allemaal is te zien.

[badstraat-hotspot]

 

Uit het Leidsch Dagblad van 17 juni 1911

8 Reacties

  • Erg mooi gedaan. Ik ben geboren en getogen op Badstraat 7 en mijn vader, Justus Vooys, heeft daar vanaf schat ik 1920/21 gewoond. Het was wel een heel ander huis dan dat op de foto. Want het lag sowieso aan de andere kant van de straat. Voordat mijn opa, Justus Vooys, Badstraat 7 kocht om er zijn slagerij in te beginnen was het een Tearoom.

  • Als oud Katteker geniet ik van de mooie foto’s die jullie maken en nu ook een oude tot leven brengen. Heb zitten puzzelen hoe het in de Badstraat nou zat met de stoffen winkel van van Rhijn en de woninginrichtings winkel van Lugthart. Dit geziet mijn voorouders. Ga zo door jullie maken mij er in ieder geval erg blij mee! Groeten vanuit het dorp Reek in Noord Oost Brabant. Liesbeth van Rhijn- Lugthart

  • Deze foto is in Noorderlijke richting genomen. De mensen met de karren gaan dus richting Voorstraat. Burggraaf, de fietsenmaker zat meer vooraan rechts, later zat daar Bijl met z’n radio en tv-winkel. Het eerste huis voorbij de schutinkjes woonde later Willem en Co de Badtax. Daarnaast Gelderblom de kapper.

Geef een reactie