Geschiedenis

Sporen in het landschap

In mijn zoektocht naar informatie over het Sant stuitte ik op luchtfoto’s die tijdens de tweede wereldoorlog zijn gemaakt. Al zwervend over het landschap viel mijn oog op een lijnenspel (rood) dat sterk afweek van de slotenstructuur van het gebied.

Er tekenen zich een onmiskenbaar ronde vorm af van waaruit drie lijnen vertrekken. Daarna wordt het enigszins vaag. Wanneer men de lijnen volgt lijken zich nog meer ronde vormen af te tekenen, of is dat toch de verbeelding…? En wat zijn die brede banen (paars) die dwars over het landschap lopen?

De lijnen op de foto zijn om een aantal redenen interessant. In de eerste plaats omdat de foto is genomen na de bloedhete zomer van van 1944. Het is bekend dat extreem droge zomers archeologische structuren bloot kunnen leggen. Is dat hier soms ook het geval?

In de tweede plaats lijken de lijnen zich niets aan te trekken van de slotenstructuur van het gebied, het gaat kriskras overal doorheen. Dat kan er op wijzen dat het een veel oudere structuur is die door de droogte zichtbaar is geworden.

In de derde plaats is dit archeologisch zeer interessant gebied. Het is namelijk gelegen in de buurt van Valkenburg en Katwijk, waar een Romeins castellum en de Brittenburg hebben gestaan. Met name de halfronde uitstulpsels hebben wel iets weg van de Brtittenburg.

De Brittenburg bij Katwijk.

Tot slot is de foto genomen vlakbij het voormalig vliegkamp Valkenburg. De twee U-vormige structuren rechtsboven behoren bij het vliegveld maar de lijnenstructuur valt erbuiten. Tijdens de oorlog is er hevig gevochten om het vliegveld.

Het is verleidelijk om te denken dat hier iets bijzonders is blootgelegd, maar we moeten waakzaam zijn. Misschien zie ik dingen die er niet zijn of slaat mijn fantasie op hol, en daarom aan u de vraag met mij mee te kijken. Wat zien we hier precies? Doodgewone paden of de contouren van een archeologisch mysterie? Laat weten wat je denkt!

Geef een reactie