Natuur Rijn Park Katwijk

‘Maak een Central Park in het midden van Katwijk’

Als het aan de Rijnsburgers Dik de Mooij en Ben Rijnten ligt dan komt er een groot park midden in Katwijk. De verstedelijking van Katwijk baart hen zorgen en het is tijd voor politieke keuzes.

Eén van de weinige open groene plekken binnen het stedelijke gebied van Katwijk is de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn. Op het punt waar het Additioneel Kanaal en de Oude Rijn bij elkaar komen ligt nog een groot stuk open land dat deels wordt gebruikt door een tuinderij en verder bestaat uit open grasland. Een toplocatie, want het ligt op het punt waar verschillende wateren bijeenkomen en het ligt vlak naast het Heerenschoolbos, de verborgen tuin achter de Wilbert met haar dierenweide, beeldentuin en vlindertuin. De Kwakelwei en het Heerenschoolbos worden slechts gescheiden door de Oude Vliet die vroeger één geheel vormde met de Rijnsburgse Vliet. Door beide gebieden met elkaar te verbinden en de Kwakelwei verder te ontwikkelen als park kan een prachtig groen hart ontstaan voor heel Katwijk, zo bepleit het duo op hun Facebookpagina ‘Rijn Park Katwijk’.

Code oranje voor groen

De twee mannen hebben de facebookpagina in het leven geroepen om aandacht te vragen voor hun missie. Die missie, een groot centraal park voor alle Katwijkers, komt voort uit hun zorgen over de verstedelijking van Katwijk. ‘De alarmbellen gingen af toen we verschillende signalen ontvingen die ons zorgen baren’, vertelt Ben Rijnten. ‘Allereerst weten we dat Katwijk voor de opgave staat om 7.500 woningen te realiseren. Een groot deel van die woningen staan min of meer gepland op Vliegkamp Valkenburg, maar dat betekent dat er nog 2.500 woningen overblijven. Een open stuk als de Kwakelwei zou dan een logische plek zijn.’ Dik de Mooij vult aan. ’Daarnaast is het Heerenhuis aan de Overrijn verkocht aan een projectontwikkelaar. De strook aan het water waar nu de woonboten liggen kan interessant zijn om daar appartementen te bouwen. Tot slot wordt bebouwing van de Kwakelwei in de omgevingsvisie niet expliciet uitgesloten. Voor ons waren dat voldoende signalen om in actie te komen.’

Dik de Mooij en Ben Rijnten op de plek waar het moet gebeuren, de Kwakelwei.

Politiek voor het blok

‘We moeten ontzettend zuinig zijn op het groen wat we nog hebben. Katwijk staat in de top vijf van de minst groene gemeenten van Nederland en dit is nog de enige plek waar je een park binnen de stedelijke agglomeratie zou kunnen maken. Als je dit groen weggeeft dan krijg je het nooit meer terug. Die keuze willen we duidelijk aan de politiek voorleggen; maak nu een beslissing.’ Volbouwen of groen houden, er is geen middenweg, vinden de mannen. De politiek zou, net zoals dat bij Central park in New York in gebeurd, dit gebied moet aanmerken als groene long van Katwijk. Bouwen prima, maar niet hier.

Als invulling voor het park zien ze het recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond als voorbeeld. Daar zie je volkstuintjes, een paardenwei en zitplekken. ‘Maar hou het vooral open en laat de burgers meedenken’. Inmiddels zijn twee politieke partijen ingegaan op hun uitnodiging om eens te komen praten.

Geef een reactie