Het is een vreemd gezicht, maar omwonenden en voorbijgangers zullen er aan moeten wennen. De komende maanden heeft molen de Geregtigheid geen wieken.
‘Hij staat er als een geplukte kip bij, het is geen gezicht’. Molenaar Jack Bouma is de hele middag in de weer geweest om de wieken te verwijderen en in stukken te slijpen voor transport. De wieken deugen niet. Dat stelde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed eerder dit jaar vast nadat het elders in het land mis ging.
Hij staat er als een geplukte kip bij…
‘Om kosten te besparen had de Rijksdienst besloten om een ander soort wieken te gebruiken’ legt Bouma uit. ‘Molenwieken worden al honderden jaren uit één lengte gemaakt maar tegenwoordig zijn het vier losse delen die stuk voor stuk met een boutconstructie aan de as vastzitten’.
Losschietende bouten en verwrongen kopplaten
Die boutconstructie blijkt, ondanks de berekeningen, niet in orde. In april dit jaar braken in Haastrecht en Schiedam de bouten af en raakten de kopplaten waarmee de wieken aan de as zijn bevestigd door de enorme krachten verwrongen. 48 molens met dezelfde constructie werden abrupt stilgelegd, waaronder de Katwijk Binse molen. Inmiddels is duidelijk dat de wieken van alle molens met deze constructie worden vervangen. De nieuwe wieken zullen weer uit één lengte bestaan.
Stilstand is achteruitgang…
Het zal nog tot eind februari duren tot de molen zijn nieuwe wieken krijgt. De molenaar hoeft tot die tijd geen duimen te draaien, want hij is zelf werkzaam voor het bedrijf dat deze klus zal gaan uitvoeren. Daarnaast wacht hem nog een flinke klus in de Geregtigheid. ‘Stilstand is achteruitgang’, vertelt hij. ‘Molens horen te draaien, op zijn minst één keer in de 3 weken. Als een molen te lang stilstaat dan gaan de lagers roesten en is het meel niet meer in beweging. De meelpijpen zitten nu dus vol met oud meel. Dat zijn de doorvoerkanalen voor het meel en die moeten straks allemaal worden opengemaakt en schoongemaakt.’
Sommigen worden er zelfs emotioneel van…
Bouma kan niet wachten tot de wieken weer draaien. ‘We krijgen veel reacties van omwonenden, sommigen worden er zelfs emotioneel van. Gelukkig kunnen we nog wel meel verkopen maar dat komt van molens uit de regio, we helpen elkaar goed’. Wat de molenaar gaat doen als straks de wind weer in de wieken blaast? ‘Dan spring ik een gat in de lucht!’