Ambachtslieden en éénpitters: Wandschilderes Marleen Dijkdrent

A

Het is een slag apart en ze zijn dun gezaaid, Katwijkers die er voor kiezen om eigen baas te zijn en zich te specialiseren in een ambacht om zo hun kostje bij elkaar te verdienen. Met hun vaardige handen en hun grondige vakkennis leveren ze degelijke kwaliteit en een uniek product en geven ze automatisering en massaproductie het nakijken. Voor hen geen troosteloze kantoortuinen, kille fabriekshallen of eindeloze magazijnen. Geen chefs of managers die over hun schouders meekijken en agile en scrum prediken. Een eigen stek en een eerlijke boterham is voldoende voor de éénpitters en ambachtslieden. In deze aflevering: Marleen Dijkdrent van In-Kleur wandschilderingen.

Creatief, vrolijk, razend enthousiast en een tikkie chaotisch. Wie bij Marleen Dijkdrent op bezoek gaat kan rekenen op een levendig gesprek over kunst, creativiteit en haar grote passie: het beschilderen van muren en wanden. Met haar bedrijf In-Kleur timmert ze aan de weg als schilderes van muurschilderingen in alle soorten en maten en menig Katwijker zal wel eens kunstwerk van haar hebben bewonderd in een kantine, een slaapkamer of in de openbare ruimte.

Dit artikel verscheen eerder in de Katwijksche Post. Blijf betrokken, steun de lokale journalistiek en abonneer!

Haar creatieve hoofdkwartier is een atelier in een achtertuin aan de Rijnstraat. De zijgevel van het woonhuis geeft al een hint weg van de kwaliteiten die de vrouw des huizes in de vingers heeft. Een prachtige schildering van de vermaarde Blauwe Tram siert de gevel en is een verrassend element in de anonieme steeg. In het atelier knallen de kleuren je tegemoet. De roze achterwand is behangen met tal van schetsen en oefenschilderingen die duidelijk maken dat Marleen meerdere stijlen beheerst en barst van het talent. Realistische schetsen van meeuwen of een abstracte prent van een laan met bomen, Marleen heeft het in de vingers.

Autoriteitsprobleempje

Het kunstzinnige zat er bij Marleen al vroeg in. Na de havo ging ze, als zeventienjarige en zonder artistieke vooropleiding, linea recta naar de kunstacademie. ‘Ik kwam daar heel bleu binnen als jong meisje uit Katwijk die nog niks van de wereld gezien had’, lacht ze. Na haar afstuderen ging ze in loondienst bij een ontwerpbureau. ‘Dat heb ik één jaar gedaan en toen kwam ik er ook wel een beetje achter dat ik een klein autoriteitsprobleempje heb en dat ik niet zo goed onder een baas gaan werken.’ Ze moet er erg om lachen. Ondertussen scharrelt de poes tussen de stellingen door en zwiept met zijn staart de potjes van de plank.

‘Dat willen wij ook!’

Toen ze een muurschildering had gemaakt in een achtertuin is het balletje gaan rollen. ‘Er kwam daar visite en die zeiden, dat willen wij ook! Zo kwam het van de ene opdracht op de andere. Ik ben toen minder gaan werken, meer opdrachten gaan doen en reclame gaan maken’. Inmiddels heeft Marleen menige wand en muur mogen versieren met kleurrijke voorstellingen. Veel kinderkamers waarin ze lekker haar fantasie kwijt kan, van eenhoorns tot een sprookjesbos of stoere voetbalkamers. Inmiddels weten bedrijven haar ook te vinden. Er zijn al diverse kantines, scholen, een kinderopvang en restaurants verlevendigd met metersgrote schilderingen en wie onlangs in het nieuwe Aquamar is geweest loopt meteen al tegen één van haar pronkstukken aan.

Haar meesterwerk is een panoramaschildering in het Katwijks Museum. De opdracht was om de Zanderij te schilderen zoals het er rond 1950 uit zag. ‘Dat is wel een mooi verhaal’, vertelt ze. ‘Het was de bedoeling dat ik daar twee of drie weken over zou doen, maar er lopen daar zoveel mensen rond met ontzettend veel kennis van de geschiedenis. Ik ben me er toen meer in gaan verdiepen want er komen toch mensen die het kennen van vroeger en dan moet het wel kloppen. Door al die verhalen over vroeger duurde het project twee keer zo lang!’

Het bruist van de ideeën

Het bruist en het tintelt in creatieve brein van Marleen. Haar hoofd vol ideeën lijkt nooit stil te staan en haar enthousiasme beperkt zich dan ook niet tot schilderen alleen. Ze heeft verschillende projecten op de rol staan waarin ze samenwerkt met andere creatievelingen in het dorp. ‘In Katwijk is er veel talent en het is leuk als die dingen samenkomen.’ Zo startte ze met fotograaf Dirk van Egmond en vriendin Elvira Pronk een project waarin handlettering, schilderen en fotografie samenkomen en er zijn plannen voor een verhalenroute in Katwijk aan den Rijn die bekende en onbekende verhalen over het dorp vertelt door middel van kleine gevelschilderingen.

‘Voor toeristen is dat natuurlijk onwijs interessant en je ziet het ook in andere steden. Banksky is een bekend voorbeeld en in Leiden heb je de muurgedichten.’ Het project Creakids Katwijk loopt al een tijdje en is bedoeld om kinderen te stimuleren in hun creatieve denken en de fantasie te gebruiken. Haar grootste wens? ‘Een schildering maken op een groot gebouw, hint, hint!’

Katwijk gaat nog veel horen van deze creatieve duizendpoot. Wie meer wil weten over het werk van Marleen Dijkdrent surft naar www.in-kleur.nl

Geef een reactie

Geef een reactie

Categorieën

Blogstatistieken