In mei van dit jaar maakten Sonny Spek (19) en Danny Dubbeldam (22) bekend dat zij met hun nieuwe partij Durf mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Afgelopen week voegden zij de daad bij het woord en togen zij naar het gemeentehuis. Sinds vrijdag is Durf officieel ingeschreven voor de verkiezingen van 2018.
Klaarstomen voor de verkiezingen
In de afgelopen periode hebben de heren niet stilgezeten. Sinds de oprichting van de partij hebben zij de administratieve zaken geregeld die nodig zijn om mee te mogen doen aan de verkiezingen. De partij is nu officieel een vereniging, is geregistreerd bij de Kamer van koophandel, de borgsom is betaald en is een verenigingsakte en statuten opgesteld. Maar dat is nog maar het begin. Hoe stomen twee politici met een bescheiden bestuurlijke en maatschappelijke bagage zich klaar voor de verkiezingen en hoe willen zij zich onderscheiden van de andere partijen?
‘We zijn natuurlijk druk bezig om onszelf in te lezen op allerlei onderwerpen en waar mogelijk schuiven we aan als burgers wordt gevraagd om mee te praten’, vertelt Sonny. ‘Daarnaast proberen mensen om ons heen verzamelen die ons advies kunnen geven over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld mensen die specialist zijn in de zorg of ruimtelijke ordening. Dat lukt vrij aardig, we hebben nu 20 personen.’ Niettemin blijkt het een hele klus om mensen aan de partij te binden. ’Met name de kernen Valkenburg en Rijnsburg bereiken we nog moeilijk omdat we daar nog weinig contacten hebben’. (lees verder na de foto)
Dichter bij de mensen
Met Durf als jongste partij zullen er straks maar liefst 11 partijen meedoen aan de verkiezingen. Hoe willen zij zich onderscheiden van de andere partijen? Danny legt uit. ‘We willen de politiek dichter bij de mensen brengen. Ik merk in mijn omgeving dat veel mensen niet weten wat de gemeenteraad doet. Den Haag ligt voor hen dichterbij dan Katwijk en dat zie je in de verkiezingsuitslagen. 85% kwam opdraven bij de landelijke verkiezingen tegenover 56,5% bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dat is vreemd, want juist de gemeenteraad gaat over je eigen straat en je eigen wijk. Er valt nog wel een slag te slaan in de communicatie naar de burger toe.’
Raadgevend referendum
‘We willen een raadgevend referendum in Katwijk’, vult Sonny aan. ‘Ook op deze manier kun je politiek dichter bij de mensen brengen.’ Opvallend is dat de partij geen opkomstdrempel wil. ‘Een opkomstdrempel zorgt ervoor dat mensen uit strategische overwegingen wel of niet gaan stemmen en dat belemmert het debat.’ Dat kan inhouden dat er een advies naar de raad kan gaan waar misschien maar 10% van de burgers over gestemd heeft. ‘Dan moeten de mensen maar gaan stemmen.’
Over de campagne geven de heren nog weinig prijs. ‘Het is lastig jezelf te profileren als je nog geen gevestigde partij bent en ten opzichte van andere partijen zijn de middelen beperkt. Ik denk dat mensen het kunnen waarderen als je ze persoonlijk wilt spreken. Het plan is dan ook om veel langs de deuren te gaan. Zij hebben de middelen, wij hebben de tijd’. De heren geven te kennen op 4 zetels te mikken.