Verkiezingen in aantocht, tijd voor een stemwijzer!

V

Dit artikel is ingezonden in de Katwijksche Post van 21 september 2017

Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen maar liefst elf partijen strijden om de gunst van de kiezer. Elf partijen met elk hun eigen geluid, een arsenaal aan standpunten, begaafde en minder begaafde politici en elk hun eigen stijl van politiek bedrijven. Aan u is straks de nobele taak om uw vertrouwen te geven aan de partij waarbij u zich het meeste thuis voelt en het beste uw belangen behartigt.

In het hebben van kiesrecht gaat de veronderstelling schuil dat u een redelijke kennis heeft van lokale politiek en de thema’s die voor u van belang zijn. Als lezer van deze krant krijgt u natuurlijk het één en ander mee maar zeg eens eerlijk: hoe goed bent u op de hoogte van de partijstandpunten op de belangrijkste thema’s voor ons dorp? En wie worstelt zich door elf partijprogramma’s om een weloverwogen keuze te kunnen maken? Ga er maar aan staan.

Lokale politiek gaat over u

Wie stemt doet dat op basis van partijstandpunten, vertrouwen in politici, geloofsovertuiging, frustratie, idealen en hoop voor de toekomst. Iedereen heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van wat er speelt. De gemeenteraadsverkiezingen gaan immers over u. Wat politici allemaal bekonkelen in de raadszaal van het gemeentehuis heeft invloed op uw welzijn, uw woongenot, uw veiligheid en de toekomst van uw kinderen. Om die reden is het belangrijk dat u straks de gang naar het stemhokje maakt.

Overzicht is het sleutelwoord
Stemwijzer als hulpmiddel

Is daarmee alles gezegd? Nee. Stemmen is namelijk niet alleen een recht, maar ook een flinke klus voor wie moeite heeft om het allemaal te volgen. Katwijk is een relatief laagopgeleid dorp en lang niet iedereen leest de krant. Voor veel mensen is Facebook hun primaire nieuwsbron en met een beetje geluk krijgt men het één en ander mee aan standpunten via social media, maar de informatie is gefragmenteerd, gekleurd en onoverzichtelijk. Overzicht bieden op- en het begrijpelijk maken van de belangrijkste thema’s is het sleutelwoord en dat kan door middel van een stemwijzer. Veel gemeenten faciliteren al een dergelijk hulpmiddel voor hun inwoners en het zou Katwijk sieren dat ook te doen. Voor de kosten hoeven we het niet te laten, ik kom uit op zo’n 20 cent per kiesgerechtigde.

Gemeente aan zet

Een stemwijzer kan de kiezer enorm helpen met het maken van hun keuze en het werkt zelfs opkomstbevorderend. Ik zie het als een verantwoordelijkheid van de gemeente om een kieswijzer te faciliteren en hoop dat gemeente en politiek zich zullen inzetten om dit te realiseren.

reactie

Geef een reactie

  • Binnenkort zullen een aantal partijen publiekelijk in de raad hun verantwoording af moeten leggen waarom zij geen stemwijzer willen.
    Ik weet wel waarom ze het niet willen, omdat mensen er dan achter komen dat zij op een andere partij kunnen stemmen volgens de uitkomst.
    Dus conservatieve en one-issue partijen hebben stemmen te verliezen met de stemwijzer.

Categorieën

Blogstatistieken