Op Koningsdag: 500.000 jaar lokale geschiedenis in Molen de Geregtigheid

O

Dit jaar doet korenmolen de Geregtigheid weer mee met Koningsdag. Er is koffie en thee met Koningstaart op de begane grond en buiten. Verse soep met zelfgebakken brood en pannenkoeken bereid op een middeleeuwse driepoot met houtvuur. U kunt terecht tussen 10 uur ‘s ochtends en 8 uur ‘s avonds. 

Handgeschilderd doek met lokale historie

Buiten op de steiger kunt u het 7 meter lange handgeschilderde doek bekijken: 500.000 jaar klimaat, mens en dier bij ons in de regio. Hierop is de lokale geschiedenis te zien en het klimaat waar onze voorvaderen mee te maken hadden. Er is uitleg door de molenaar over de lange tijdsperioden met de vele ijstijden die zijn gebaseerd op de meer dan 3000 meter lange uit het Groenlandse ijs geboorde ijskernen. Elk laagje in deze kernen representeren jaren en zijn te lezen als bladzijden in een boek. Ze geven ons het feitelijke klimaat in onze regio van de laatste 500.000 jaar.

Archeologische vondsten bekijken

Ook is enige replica te zien van de drinkhoorn die gevonden is in Cleijn Duin. Deze drinkhoorn is in 1917 gevonden in een vrouwengraf in een grafheuvel die samen met die in Heemskerk de enige grafheuvels waren langs de hele Hollandse kust die in de vroege middeleeuwen in gebruik waren als Dingplaats en Huldetoneel. Hier werden nieuwe leiders ingehuldigd, er werd recht gesproken en afspraken gemaakt tussen verschillende stammen en andere belangrijke bijeenkomsten gehouden. Kom de hoorn bekijken en hoor haar bijzondere verhaal. Bekijk buiten het werkende model van een originele Hollandse wip-watermolen. Originele archeologische vondsten uit Doggerland en de regio mogen door iedereen vastgehouden en bekeken worden zoals een ca 45.000 jaar oude vuurstenen schrapper die ooit door de oermensen Neandertalers die op het toen droge land Doggerland voor onze kust op mammoeten jaagden. De molenaar legt alles aan u uit.

Tot Ziens. Jack en Carita.

Ps. Momenteel wordt de molen van nieuw voegwerk voorzien. De nieuwe roeden worden waarschijnlijk pas begin juni geplaatst, balen!

reactie

Geef een reactie

  • Heel leuk gedaan Mark! De foto’s zijn zo mooi. Nu het voegwerk aan de wegkant weer als nieuw is wil ik af en toe daar een canvas ophangen met een 5 ca mtr lange oude foto van de molen met omgeving toen de Valkenburgseweg nog een zandweg was. Weet jij een mooie passende foto die scherp genoeg is om zo groot af te laten drukken? Zou leuk zijn als er ook mensen op staan. Voor het eventueel inkleuren van de foto kan mijn dochter eventueel ook helpen. Groet en succes. Jack en Carita.

Categorieën

Blogstatistieken