Katwijkse sportkantines hebben een ruim aanbod aan snoep en vette snacks en een gezonde hap is eerder uitzondering dan regel, zo blijkt uit een gang langs de velden. Toch wordt er volop geëxperimenteerd met gezond snoepen, met wisselend succes.
‘Wat denk je zelf’, zegt een groepje Kattuksupporters op de vraag of ze ook wel eens een gezonde hap bestellen. Ondanks het ruime aanbod aan gezonde snacks in de Kromkantine geven de heren de voorkeur aan een bak patat en potje bier. Het is zaterdagmiddag vijf uur en wie regelmatig een sportkantine binnenloopt herkent het beeld. Kinderen eten een patatje of een zakje chips en volwassen sporters zitten aan tafel met een schaal bitterballen en een pot bier. De meeste kantines hebben een ruim aanbod aan chips, repen en zoete drankjes maar is er ook aandacht voort gezonde snacks?
Een winnend team geef je geen appel
Het aanbod aan snoep en frituur is indrukwekkend maar de meeste clubs geven aan aandacht te hebben voor een gezonder aanbod. Een aantal van hen heeft geëxperimenteerd met gratis fruit voor de jeugd maar dat bleek geen succes. “De kinderen laten het liggen en kiezen voor iets zoets”, zegt de één, ‘Als ik ze een appel geef dan vind ik die vanmiddag terug in de sloot’, zegt de ander. ‘Een winnend jeugdteam geef je geen appel maar een patatje als beloning’. Een medewerker van een kleine kantine op de Krom geeft aan dat vers fruit voor hen niet zo veel zin heeft. ‘We zijn een kleine club met weinig klandizie, als we fruit gaan serveren kunnen we straks de helft weggooien’.
Op Nieuw Zuid is het een kwestie van vraag en aanbod. ‘We hebben het aanbod aan zoete snacks al drastisch teruggebracht’, zegt mevrouw van Wolferen. ‘We willen dat onze gasten de keuze hebben tussen iets zoets of iets hartigs.’ Verder is het een kwestie van experimenteren. ‘De luxe tosti’s werden te duur dus die zijn uit het assortiment verdwenen. Fruit vond te weinig aftrek’. Ook bij andere clubs is er aandacht voor gezonder eten. Valken 68 heeft het voornemen om de jeugdteams elke week een teambox met fruit mee te geven. Grasshoppers geeft de hoog spelende teams een gezonde maaltijd mee naar uitwedstrijden en veel kantines hebben de blikjes energydrink de deur uit gedaan. Met name de tennisverenigingen hebben ingezet op de wat luxere gezonde snacks. Zo heeft KLTV carpaccio, pulled chicken en tapenade in het assortiment en kun je bij LTC Zee en Duin verschillende luxe broodjes krijgen. ‘We hebben hier over het algemeen wat ouder publiek, die willen wel eens iets anders dan een schaal bitterballen’, laat Tennisclub MVKV weten.
Vrijwillige kantinediensten
Het aanbod aan gezonde snacks lijkt sterk af te hangen van het kantinepersoneel. Bij een aantal verenigingen draaien de vrijwilligers bardiensten waardoor ze soms maar drie keer per jaar aan de beurt zijn. ‘Ik heb vandaag voor het eerst in mijn leven patat gebakken’, zegt een vrijwilliger geamuseerd, ‘Het heeft dus niet zo veel zin om alle vrijwilligers te leren hoe je patat moet bakken of broodjes klaarmaakt. We houden het dus simpel’. De kantines waar luxere snacks worden geserveerd zijn in handen van pachters of enthousiastelingen met horeca-ervaring. Dat er bij Quick Boys op een goede dag 80 broodjes gezond uit gaan is te danken aan een toegewijde vrijwilliger die ‘s morgens vroeg de broodjes bakt en de groente snijdt. Rijnsburgse Boys pakt het pragmatisch aan en besteedt de broodjes gezond uit aan een leverancier. De broodjes vinden grif aftrek maar op is op.
Zaterdag snackdag
Alle goede bedoelingen ten spijt is het aanbod aan vetten en suikers aanzienlijk en zien de meeste bezoekers de noodzaak tot een gezonder aanbod niet zo. Sporten, snacken en de zaterdag lijken een drie-eenheid die onlosmakelijk is. ‘Snacken hoort er gewoon erbij’, zeggen twee dames die staan te genieten van een vers patatje. ‘We eten ook wel eens iets gezonds hoor maar zaterdag snackdag is altijd al zo geweest’. Een kantinemedewerker vindt het betutteling. ‘Je denkt toch niet dat een kind met een knaak op zak na de voetbal een broodje gezond gaat halen?’, zegt hij nuchter ‘laat ze lekker hun gang gaan’. Hij vindt bijval van zijn collega. ‘Je eet zes dagen per week gezond, je bent de hele druk met school en met je werk, dan mag je best zondigen op zaterdag. Het hoort er gewoon bij.’ Hij legt de bal bij de ouders: ‘ Kinderen worden niet dik van een patatje op zaterdag maar van wat ze thuis aangeleerd wordt en voorgeschoteld krijgen.’ Verderop zitten een paar vijftienjarige jongens met dezelfde mening. ‘Als ik kan kiezen tussen gratis fruit en een patatje dan geef ik liever twee euro uit.’ Eén van de jongens blijft het benadrukken. ‘Het is záterdag’.