“De zee is geen zwembad”
Op de noordpost van de Katwijkse Reddingsbrigade wordt een groepje schoolkinderen rondgeleid door vrijwilligster Ada en Kees de Mol, bestuurslid en verantwoordelijk voor communicatie en voorlichting. Terwijl de meester filmt vragen de kinderen hem het hemd van het lijf en Kees geeft geduldig antwoord op al hun vragen. Zo komen de leerlingen te weten dat werken bij de KRB geen baan is maar vrijwilligerswerk, dat er ook wel eens dieren worden gered en dat een zonaanbidder iemand is die lekker van het zonnetje geniet. De Mol heeft het er maar druk mee. ‘In feite grijp ik alles aan om de doelgroep te bereiken’, vertelt hij als de kinderen zijn vertrokken. ‘Zo was er afgelopen weekend nog een cameraploeg om opnames te maken voor een kinderserie en dan pak je toch weer wat aandacht mee’.
De zee is geen zwembad, met die boodschap zet de KRB breed in om zonaanbidders aan het Katwijkse strand te te informeren over de gevaren van de zee. De gereedschapskist is goed gevuld. Zo zijn er animaties gemaakt in diverse talen om uitleg te geven over de gevaren van wind en muien, het gebruik van polsbandjes en de betekenis van de vlaggen. De animaties worden getoond op de website veiliginzee.nl en zijn speciaal gericht op kinderen. ‘Preventie is minstens zo belangrijk als het reddingswerk zelf’, vertelt Kees. In de hotels en op de campings liggen folders en er komen regelmatig scholen over de vloer. ‘Alles draait om bewustwording. Herhalen, herhalen herhalen’.
Alles draait om bewustwording. Herhalen, herhalen herhalen.
Als de vlag wappert is de post bemand
Ondanks het mooie weer is de noordpost vandaag (maandag 22 juni) niet bemand. Er zijn weliswaar wat vrijwilligers aan komen waaien maar om de post te bemannen zijn er minimaal vijf personen nodig om in geval van calamiteiten te kunnen handelen. De KRB heeft afspraken met de gemeente gemaakt over de bezetting van de posten. Aanstaande zaterdag gaat het wachtseizoen in en zullen de posten de eerste weken alleen in de weekenden worden bemand. Mocht het in die periode doordeweeks toch een keer mooi weer worden dan wordt geprobeerd om de posten te bemannen. Vaak lukt het wel om voldoende personen op een post te krijgen, maar soms ook niet. De KRB werkt veel met schoolgaande vrijwilligers en dan kan het lastig zijn de benodigde 5 personen bij elkaar te krijgen. Daarom is het belangrijk dat strandbezoekers weten dat de posten alleen bemand zijn als de vlag is gehesen, vertelt Kees. Ada vult aan dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de ouders is om goed op te letten en zich op de hoogte te stellen van de gevaren. Vanaf 26 juni zijn zowel de noord- als de zuidpost alle dagen bemand, ook als het slecht weer is.
Waterscooters met een rescuesled
Sinds vorig jaar heeft de reddingsbrigade de beschikking over twee waterscooters. Waterscooters hebben als voordeel dat ze door één persoon bediend kunnen worden en snel inzetbaar zijn. In noodsituaties zijn de hulpverleners dus sneller ter plaatse en snelheid is van levensbelang. De waterscooters zijn voorzien van een zogenaamde rescuesled, een kunsstof bord met handgrepen dat achter de waterscooter hangt. Met dit bord kan een slachtoffer naar de kant worden vervoerd of kunnen er extra hulpverleners worden vervoerd naar de plek des onheils. Niet iedere vrijwilliger mag zomaar met de waterscooter patrouilleren.
Het zijn met name de wat oudere vrijwilligers die ermee het water op mogen en er wordt vooraf goed gekeken of iemand geschikt en voldoende inzetbaar is voordat hij of zij wordt opgeleid om het apparaat te bedienen. Pas wanneer er een cursus is gevolgd, het examen succesvol is afgelegd en de nodige oefenuren achter de rug zijn mag de vrijwilliger het water op. Opleiding is een belangrijke peiler in de organisatie. Het winterseizoen staat in het teken van cursussen op het gebied van zwemtechniek, EHBO en andere vaardigheden en er staan diverse oefeningen op het programma. Op deze manier wordt het kennisniveau op peil gehouden en zijn er voor de vrijwilligers altijd mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen.
Toekomst met drones?
Met een goed opgeleid vrijwilligerskorps, een breed voorlichtingspakket en moderne reddingsmiddelen heeft de KRB zijn zaakjes prima op orde. Patrouilleren gaat vandaag de dag te land en ter zee. Wordt er in de nabije toekomst ook vanuit de lucht gepatrouilleerd? ‘Voorlopig niet’, zegt Kees, ‘hoewel er drones op de markt zijn speciaal voor reddingsdoeleinden is het vooralsnog een kostbare zaak en te complex om daar mee aan de slag te gaan’.
Dit artikel verscheen op 1 juni 2017 in de Katwijksche Post. Koopt die krant of neem een abonnement!